pondělí 29. prosince 2008

Stew Perry Distance Contest 2008

Krátká zpráva z SPDC 2008 napsaná při sklence dobrého vína (Valdepenas, Tinto Reserva 2003)

Loni jsem se tohoto závodu zúčastnil poprvé a hned mi bylo jasné, že se pevně usadí v seznamu závodů. které budu chtít pravidelně absolvovat. Člověk je po svátcích pěkně odpočatý (přejezený a přepitý), začínají ho svrbět prsty a pořád pošilhává po transceiveru a telegrafním klíči.

Přes rok jsem trošku popracoval na anténách. Vysílací anténa je Inv L, kterou jsem zvedl do 15 metrů. Protiváhu tvoří 1 vyzdvižený radiál zalomený dle tvaru zahrady. Po přeměření bylo navrženo a zrealizováno nové přizpůsobení.

Na příjem používám K9AY přepínatelnou do 4 směrů (komerční verze od Array Solutions). Její umístění není optimální. Je docela blízko ostatních antén ale to se nedá nic dělat.

Závod byl hodně o dobrých uších. Snažil jsem se dolovat DXy, pokud mi to moje vybavení dovolilo. První se objevili UA9. Hodně jsem byl zvědavý, zda uslyším Japonce. Nakonec to "odnesl" JA3YBK. Byl ale jediný, koho jsem z JA slyšel. Chvíli volal výzvu pod nějakou ruskou stanicí, takže to chtělo trošku trpělivosti ale vyplatilo se. Doufám, že mě má v deníku zapsaného dobře.

Kolem 23:00 jsem začal pošilhávat na západ a v 23:30 UTC přibyl v deníku K3ZM. Američanů se nakonec podařilo šest. Tím bylo moje ego uspokojeno (udělat JA a K v jednom závodě na 160m se mi ještě nepodařilo)

Počet spojení po půlnoci už moc nepřibýval. Vydržel jsem do 5:00 UTC a šel spát.

Jak už jsem tady psal, jednotka Station Master dovoluje nakonfigurovat libovolnou kombinaci antén na libovolné pásmo. Napadlo mě využít této funkce a vyzkoušet různé antény na příjem na 160m. Moje volba byla: Inv L, Vertikál 15m, 2el Yagi na 40m v 15metrech. Nejvíce se osvědčila 2el yagi, na kterou jsem např. K3ZM slyšel minimálně stejně dobře jako na K9Ay. Neplatilo to samozřejmě vždy a na všechny stanice. Závěr je spíše ten, že čím více přijímacích antén je, tím větší je pravděpodobnost, že tu značku z šumu nakonec vydoluju :-)

Toť vše. Pokud někdo tento závod ještě nejel, tak vřele doporučuji. Není to "řežba" jako obvykle ale příjemný závod s možností udělat i nějaké DX spojení.

Připojuji ještě kopii hlášení z 3830:

Call: OK6Y
Operator(s): OK2PTZ
Station: OK2PTZ

Class: Single Op LP
QTH:
Operating Time (hrs): 13

Summary:
Total: QSOs = 271 Total Score = 1,066

Club:

Comments:

Hi to all!
Thanks for all contacts during this nice contest.
Perfect relax on the end of the year.
Summary: 43 countries, 6x US, 5x Asiatic Russia,
1x Ja,

Let me wish all of you Merry Christmas and Happy
New Year 2009!

73!
Tom
OK6Y/OK2PTZ

pátek 26. prosince 2008

IOTA contest 2008 - výsledky

3. místo v kategorii Dx-expedition Mixed unassisted 24 hours.

Výsledky naleznete zde

EU HF Contest 2008 - výsledky

Náhodným brouzdáním na webu jsem narazil na výsledky letošního EU HF Contestu. Překvapila mě rychlost vyhodnocení. Tedy poklona pro vyhodnocovatele ( nelze nepřipomenout bouřlivou diskusi na ok-listu právě k tématu vyhodnocování závodů, hi).

Krátce k mému výsledku. Zase se mi nepovedlo prodrat se v kategorii MIX LP do TOP 10. Drobnou útěchou nechť mi je posun o jednu příčku dopředu na 12. místo. Jestli to půjde takhle dál, mohlo by to za dva roky vyjít. :-)

Pěkný výsledek se povedl Petrovi OL6P v kategorii CW LP - 5. místo.

Další pěkné výsledky českých stanic v tomto neoficiálním ME:
OL8M - 5. místo v CW HP
OL3Z - 6. místo v CW LP

V pořadí národů Česká republika postoupila na 8. místo. Škoda menší účasti českých stanic. Třeba v kategorii MIX LP jsem byl jediná stanice z OK!

Podrobné výsledky naleznete zde

čtvrtek 25. prosince 2008

SO2R pracoviště - Instalace 2x Master station

Po WW DX contestu nastal nejlepší čas na modernizaci SO2R pracoviště. Volba padla na automatické přepínání antén a filtrů. Tuto funkci mi zajišťují dva kousky Master Station od Microhamu.

Musím uznat, že možnosti tohoto zařízení jsou opravdu bohaté. Konfigurace RX/TX antén pro každé pásmo zvlášť, virtuální rotátor pro 4 square, možnost ovládání Steppu, prostě paráda.

Teď to ještě pořádně využít v závodech :-)